Mavi Ekran Hatası Neden Olur?

ezgif-3-0bb0b207b71e.png

Mavi ekran hatası, bilgisayarda en sık karşılaşılan hatalardan biridir. Ancak hatanın neden olduğunu anlamak her zaman kolay olmayabilir. Çünkü mavi ekran hatası hem donanımsal hem de yazılımsal birtakım sorunlar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu noktada hatanın sebebini anlamak için mavi ekran hatası esnasında görünen hata kodunu dikkate almak gerekir. Microsoft hata kodlarına göre hataları sınıflandırmaktadır. Bu yüzden mavi ekran hatası neden olur? Sorusunun cevabını belirlemek için atılması gereken ilk adım, hata kodunu internette aratarak hatanın yazılımsal mı donanımsal mı olduğunu tespit etmektir. Daha sonra hatanın oluşma sebebine göre makalemizin devamında yer alan bilgilerden faydalanarak “Mavi Ekran Hatası”nı giderebilirsiniz.

Mavi Ekran Hatası; Yazılımsal Sebepler #

Yazılımsal anlamda, mavi ekran hatasına sebep olabilecek çeşitli durumlar vardır. Bunlardan en yaygın görülenlerinden biri Windows kurulumunda yapılan yanlışlardır. Örneğin Windows’u kurarken dosya kaynağında bulunan eksikler veya hatalı dosyalar Windows’un kurulmasına engel olmasa da kurulduktansonra mavi ekran hatasına sebep olabilirler. Elbette bu durumda bilgisayarınıza format atarak Windows’u sorunsuz bir kaynaktan tekrar yüklemeniz gerekir.

Mavi ekran hatası virüs programlarının sistem dosyalarına bulaşan virüsleri silmesiyle de ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken virüs programlarının tespit ettiği ve karantinaya aldığı dosyaların sistem dosyası olup olmadığını kontrol etmektedir. Eğer karantinaya alınan sistem dosyasıysa, dosyayı kaldırmak yerine, başlat çubuğunda yer alan arama butonundan “Yedekleme Ayarları” bölümüne girip, açılan penceredeki “Sistem Dosyalarını Yedekleme Noktasından” tekrar yükleyebilirsiniz (Eğer bilgisayarınızda herhangi bir yedekleme noktası oluşturulmamışsa bilgisayarınıza format atmanızı öneriyoruz).

Bilgisayarınızdaki sürücülerin güncel olmaması veya bilgisayarınıza yanlış sürücü yüklenmiş olması da Mavi ekran hatasına neden olmaktadır. Bu durumda yine başlat çubuğunda yer alan arama butonu aracılığıyla “Aygıt Yöneticisi”ne girerek bilgisayarınızdaki donanımları görüntüleyin. Daha sonra bu donanımların yanında bulunan “Aşağı Yönlü Ok İşaretine” tıklayarak, ortaya çıkan donanım birimi üzerine gelip farenin sağ tuşuna tıklayın ve “Sürücüyü Güncelleştir” seçeneğini seçin. Son olarak, karşınıza çıkan pencerede “Güncel Sürücü Yazılımını Otomatik Olarak Ara” seçeneğine tıklayın (Bu işlemi bütün donanım birimleri için tekrarlayın). Böylece sürücüleriniz güncellenecek ve mavi ekran hatası son bulacaktır.

Mavi Ekran Hatası; Donanımsal Sebepler #

Bilgisayarda bulunan Harddisk, RAM, Ekran kartı ve Anakart gibi donanımlardaki bazı sorunlar da mavi ekran hatasını ortaya çıkarabilir. Eğer aldığınız hata kodu Harddiskle ilgili bir sorunu işaret ediyorsa bu durum, Harddiskinizde veri okuma esnasında bir problemin ortaya çıktığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda tek yapabileceğiniz bilgisayarınızı yetkili bir servise götürerek Harddiskin onarılmasını sağlamak, eğer onarılamıyorsa bilgisayarınıza yeni bir Harddisk taktırmak olacaktır.

Ancak bu işlemi yapmadan önce sizin için önemli olan dosyaları yedeklemenizi öneriyoruz. Ekran kartından kaynaklı olan mavi ekran hatası, genellikle ekran kartının sıcaklığının çok fazla olduğu zaman gözlenmektedir. Ekran kartı sıcaklığının yükselmesiyse genellikle yüksek grafik içeren programlar ya da oyunlar çalıştırıldığında görülmektedir. Eğer buna benzer bir durum söz konusuysa ekran kartınızın fanını temizleyebilir ya da ekran kartınıza fan taktırabilirsiniz.

RAM kapasitesinin tamamının kullanımı da mavi ekran hatasına neden olabilir. Eğer bellek kullanım miktarınızım %100 olduğu durumlarda mavi ekran hatasıyla karşılaşıyorsanız, probleminiz büyük ihtimalle RAM kaynaklıdır ve bilgisayarınızın RAM’ini değiştirmek sorunu ortadan kaldıracaktır (Bellek kullanım oranını ctrl+alt+delete tuşlarına basıp görev yöneticisine girerek öğrenebilirsiniz).

Mavi ekran hatasının ortaya çıkmasına sebep olarak, sizlere bahsedeceğimiz son donanım parçasıysa Anakarttır. Anakart devrelerinde meydana gelen en küçük aksaklıklar bile mavi ekran hatası almanıza sebep olabilir. Eğer aldığınız hata kodu, hatanın anakart kaynaklı olduğunu gösteriyorsa bilgisayarınızı kullanmayı bırakmanızı ve en kısa zamanda anakartı değiştirmenizi öneriyoruz. Çünkü anakartta oluşabilecek aksaklıklar bilgisayarınızın diğer donanım birimlerine de zarar verebilir.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Twitter’dan Video İndirme İşlemi Nasıl Yapılır? (iOS, Android,PC )

Twitter’dan Video İndirme İşlemi Nasıl Yapılır? (iOS, Android,PC ) Bu makalemizde sizlere bahsedeceğimiz her iki yöntemle de hem iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlardan, hem de bilgisayar üzerinden Twitter video indirme... Continue →